25 januari 2015: uitreiking van de Zilveren Camera

Deze post is één van de posts die ik oorspronkelijk op Tumblr had gepubliceerd, maar nu verplaats naar WordPress. De inhoud kan daarom verouderd zijn.


Fotografen zijn een beetje raar. Want waar de hoogste prijzen in andere nationale wedstrijden gemaakt zijn van goud (de Gouden Loekie voor de beste reclame, of de gouden Griffel en Penseel voor boeken), is één van de belangrijkste fotografieprijzen die je in Nederland kunt winnen niet de Gouden, maar de Zilveren Camera. Ik weet het niet zeker, maar ik vermoed dat deze keuze te maken heeft met een ooit noodzakelijke en nu slechts nog populaire vorm van fotografie: zwart-witfotografie. En dat is extra relevant voor de tak van sport waar de Zilveren Camera zich op richt: journalistieke fotografie. Dat doet de Zilveren Camera al sinds 1949 en tegenwoordig zorgt het winnen in deze wedstrijd voor veel erkenning. Onderstaand filmpje vertelt heel goed wat de wedstrijd voor fotografen betekent.

Het inzenden voor de wedstrijd kon in december en nu is de jury in beraad over de winnaars. Komende woensdag worden de nominaties bekend gemaakt, en de zondag erop is de uitreiking in het Fotomuseum in Den Haag. Daarna reizen de winnende series Nederland rond. Ze komen onder meer in Hengelo, Naarden en Schiedam, lekker verspreid dus. Is je agenda voor 2015 nog (te) leeg? Dan is dit een mooi moment om daar wat aan te doen!

Meer informatie over de data en locaties van de reizende tentoonstelling vind je hier.