De Japanse fotoboeken van Ruud Pols

Deze post is één van de posts die ik oorspronkelijk op Tumblr had gepubliceerd, maar nu verplaats naar WordPress. De inhoud kan daarom verouderd zijn.


Stond Japan tien jaar geleden voor velen nog een beetje ver van ons bed en was het land vooral bekend van Pokémon en sushi, de laatste tijd staat ook Japanse fotografie flink in de belangstelling. Unseen stond dit jaar in het teken van Japans fotowerk, met onder andere een tentoonstelling en een grote selectie Japanse fotoboeken, en komende donderdag opent bij Foam een tentoonstelling van de beroemde Japanse fotograaf Araki (het nieuwe Foam magazine staat trouwens óók in het teken van zijn werk).

Om alvast een beetje in de sfeer te komen bezocht ik afgelopen vrijdag bij het Zwolse Centrum voor de Fotografie Ruud Pols’ lezing over Japanse fotoboeken. In acht fotoboeken nam hij ons mee van de jaren ‘60 naar dit jaar. Van stierengevechten in Spanje tot een beroemde Japanse danser en van klassieke Japanse sneeuwlandschappen tot allesverslindend water. In de tussentijd vertelde hij over de Japanse fotoboekentraditie, waarin de samenwerking tussen drukker, fotograaf en grafisch vormgever tot verbluffende resultaten leidt die ons bijna weten te overtuigen dat – zoals veel Japanners geloven – alle voorwerpen – en dus zeker ook fotoboeken – ook een ziel hebben.

De luisteraars – verdriedubbeld sinds de vorige keer dat Ruud Pols over Japanse fotoboeken vertelde bij het Centrum voor de fotografie – hangen aan zijn lippen. En Ruud is nog lang niet uitgepraat, want zijn passie voor deze rauwe en emotievolle kunstwerken is niet in een paar uur te vatten. Dus grote kans dat hij in de toekomst nog eens terugkomt, met nieuwe boeken en nieuwe verhalen. Wil je er ook bij zijn? Houd dan de site van het centrum in de gaten!