Lezingen van Carla Kogelman en Pim Ras bij World Press Photo Kampen

Deze post is één van de posts die ik oorspronkelijk op Tumblr had gepubliceerd, maar nu verplaats naar WordPress. De inhoud kan daarom verouderd zijn.


Amersfoort is een echte fotografiestad, dat ontdekte ik wel toen ik lid werd van Fotokring Eemland. Meerdere fotografieverenigingen, regelmatig exposities, en ook een aantal bekende fotografen. Willem Wernsen bijvoorbeeld, die mij met zijn liefde voor vierkante zwart-wit foto’s heeft besmet. Maar natuurlijk ook Carla Kogelman. Haar documentaire werk valt regelmatig in de prijzen, bijvoorbeeld bij de prestigieuze Zilveren Camera.

Carla, die in 2011 is afgestudeerd aan de Fotoacademie, heeft een goed jaar achter de rug. Zo heeft zij met haar serie “Ich bin Waldviertel” bijvoorbeeld de portfoliowedstrijd van het blad PF gewonnen. Maar wat natuurlijk veel bijzonderder is, is dat zij met deze serie ook eerste is geëindigd bij de World Press Photo, in de categorie “Observed Portrait”. Carla is dan ook een van de gastsprekers die een lezing verzorgt bij de World Press Photo-tentoonstelling in het Ikonenmuseum in Kampen.

Twee weken later houdt ook Pim Ras een lezing bij het Ikonenmuseum. Pim is bekend van zijn sportfotografie en zijn foto van vlak na de aanslag tijdens de Koninginnedag 2009 in Apeldoorn, waar een bebloede Karst T. sterk contrasteert met het busje met de koninklijke familie op de achtergrond. Onlangs is Pim trouwens ook als spreker bij onze fotografievereniging geweest, waar hij ons vertelde hoe zijn carrière is begonnen, waar je moet staan als je de meest sprekende sportfoto’s wilt en wat er door hem heen ging toen hij zijn beroemde foto van Karst T. maakte. Pim vertelt veel en hij vertelt snel, maar zijn beelden spreken gelukkig voor zich en inspireren vooral sportfotografen om te leren telkens dat ene perfecte moment te pakken.

Wat moet je weten?
Waar: Buiten Nieuwstraat 2, Kampen (Ikonenmuseum)
Wanneer: 5 februari (Kogelman) en 19 februari (Ras), 20:00
Kosten: €9,00 (inclusief gratis bezoek tentoonstelling op zelfde avond)
Meer info vind je op de site van World Press Photo Kampen.
LET OP: Wil je kaartjes bestellen? Bij mij werkte de link op de site niet. Zoek op de naam van de spreker bij CameraTools.nl, en dan vind je ze wel gewoon!